
 
Faxback 11378 
 
 
 
9441.1988(45) 
 
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
NOV 2 1988 
 
Mr. Donald E. Stone 
Manager, Environmental Compliance 
GSX Chemical Services, Inc. 
P.O. Box 210799 
Columbia, SC 29221 
 
Dear Mr. Stone: 
 
This letter is in response to our telephone conversation of  
October 19, 1988 and your follow-up letter dated October 20, 
1988, both dealing with waste listings for commercial chemical 
products. 
 
When defining a material as a hazardous waste under RCRA 
Subtitle C, the material must first be defined as a solid waste 
in accordance with 40 CFR Section 261.3(a). A discarded 
material that is recycled by being reclaimed may be defined as 
a solid waste, depending on the type of secondary material (see 
Table 1, Section 261.2(c)(3)). Since you did not specify in 
the examples in your letter the disposition of the mercury and 
mercury-containing material, I am assuming that it is going for 
reclamation. 
 
In your first example, the mercury is contaminated before 
being placed in the product (thermometer). If the contaminated 
mercury is shipped off-site for disposal, it would be a solid 
and hazardous waste identified as an off-specification 
commercial chemical product (listed waste U151) in 40 CFR 
Section 261.33. If, however, the mercury was sent for 
reclamation, it would not be defined as a solid waste (see 
40 CFR Section 261.2(c)(3)(Table 1)). Therefore, the mercury 
would not be identified as listed waste U151 and a manifest 
would not be required in this case because Subtitle C of RCRA 
is not applicable to materials that are not defined as a solid 
waste (see 40 CFR Section 261.2). 
 
In your second example, the broken thermometer has been 
used and meets the definition of a spent material in 40 CFR 
Section 261.1(c)(1). Spent material sent for reclamation is 
defined as a solid waste in 40 CFR Section 261.2(c)(3)(Table 
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1). The broken thermometer (mercury and glassware) could then 
 
 
-2- 
 
be further defined as a hazardous waste if it exhibits a 
characteristic of a hazardous waste (i.e., EP toxic, in which 
case it is hazardous waste D009). This determination is made 
either through the generator's knowledge of the characteristics 
of the waste or by subjecting the waste to the EP toxicity 
leaching procedure (refer to 40 CFR Section 262.11(c)). 
 
Finally, in your third example, if the mercury-containing 
batteries and switches can be defined as spent materials as 
specified in 40 CFR Section 261.1(c)(1), the waste 
identification process used in example two above would apply. 
 
As is always the case, a RCRA authorized State might have 
more stringent requirements so you should contact the 
appropriate state agency to determine what their regulations 
require. 
 
If you have any questions, please contact Steve 
Cochran at (202) 475-8551. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Robert W. Dellinger 
Chief, Waste 
Characterization Branch 
�  
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